Selma Falk

Selma Falk

vrijdag 4 mei 2018

#aandachtvoorstilte

Vanavond herdenken we de doden. We herdenken de mensen die gestorven zijn in oorlogen die groter waren dan zijzelf.

Ik herinner me de herdenking op de kleine begraafplaats aan de rand van het bos in het dorp waar ik als kind woonde. We liepen langs het bosbessen-laantje ernaar toe, de trein stond stil op het aanliggende spoor. Er werd wat gesproken en daarna volgde het meest indrukwekkende onderdeel, zo vond ik: vanachter een boom klonk een trompet. De Taptoe, zo leerde ik later.

De aankondiging voor stilte. In de zin van: er werd even niets gezegd.

Stil was het niet: ik herinner me het vrolijke gekwetter van de vogels, het ruizen van de blaadjes, een kuch. Aan de hand van mijn vader nam ik al deze geluiden in me op.

Mijn Joodse opa maakte 2 oorlogen mee. Als Duits jongetje geboren in Strasbourg vluchtte hij tijdens de eerste wereldoorlog met zijn ouders naar Duitsland. In de tweede wereldoorlog was hij als Joodse man in Duitsland zijn leven ook niet zeker en vluchtte naar Nederland. Wellicht is het zijn bloed door mijn aderen: de relatieve stilte bij de dodenherdenking maakt een diepe indruk: hier gebeurt iets belangrijks, iets van waarde, iets wat gaat over respect, oorlog, liefde en pijn. Begrijpen deed ik het als kind niet, voelen des te beter.

De laatste dagen is er veel aandacht voor onze herdenking vanavond. Door de stilte heen willen anderen lawaai maken. De rechter heeft dit verboden en we zullen zien wat het feitelijk wordt. We hebben er veel aandacht aan gegeven.
Als yoga- en meditatiejuf leer en ervaar ik zelf en met anderen dat IK bepaal waar mijn aandacht naar toe gaat. Dat is een hele klus, zo merk je als je gaat mediteren. Want aandacht laat zich nogal makkelijk afleiden. Door lichamelijke afleidingen (pijn), door gedachten, gevoelens en door geluiden om je heen. Als je mediteert doe je niets anders dan het trainen van je aandachtsspier: je maakt een keuze waar je je aandacht op wilt richten (bijvoorbeeld je ademhaling), focust je hierop, bent even in aandacht en…. afgeleid. Je maakt een boodschappenlijstje/ piekert/ bent nog boos op je moeder etc. etc. Dat is het moment van winst, zo leer ik mensen altijd. Want het moment dat je je realiseert dat je aandacht ergens anders op is gericht kan je op een liefdevolle manier je aandacht weer terugbrengen naar het onderwerp van jouw keuze.
Dit hele proces speelt zich af in jou. Het helpt je om je meer bewust te maken van jezelf, van wie je daadwerkelijk bent. Het doet je ervaren hoe het is om te staan in je eigen kracht, in je enorme eigen kracht. Waardoor het minder belangrijk is wat anderen om je heen van je vinden of doen.
Deze keuze hebben wij mensen allemaal.
Zo ook in aanloop naar vanavond. Wat iedereen ook doet, welk lawaai ook wordt gemaakt: je hebt volledige keuzevrijheid. Je kan kiezen in volle aandacht te herdenken, dankbaar te zijn, liefde te sturen. Alle gruwelen die hebben plaatsgevonden, alle oorlogen die zijn (en worden) gevoerd, alle pijn en verdriet die ook door mijn aderen heen stroomt kunnen niets veranderen aan de verbinding die ik voel met mijn krachtige stroom en aan mijn keuzevrijheid mijn aandacht te richten. Ze veranderen niets aan de dankbaarheid en het diepe respect dat ik voel. Voor iedereen die kiest voor eerlijkheid, oprechte waarheid, liefde en verbinding. Daarop richt ik vanavond mijn aandacht.
Opa Basel: deze is voor jou!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten