Selma Falk

Selma Falk

dinsdag 24 mei 2011

Dinsdagmeditatie: wat wil Maxima nog bereiken? En jij?

“Toen ik 18 was trainde ik heel hard mijn lichaam maar niet mijn geest. Ik werd geconfronteerd met mezelf: ´wie ben ik? Wat wil ik?’. Ik leerde mediteren en kwam in contact met een onbekend deel van mezelf. Ik leerde mijn hart openen.”
Lucia Rijker, voormalig wereldkampioen (kick)boksen
Lees hier meer over de Change your Mind day, verzorgd door Lucia Rijker op zaterdag 4 juni aanstaande. http://www.changeyourmindday.nl/archief/

Dag lieve mensen,
Terwijl ik vanmorgen op een bankje in het park zat, mijn honden snuffelden en rommelden er een beetje omheen, de frisse ochtend kou was voelbaar, er kwam  een dappere zon en een mooi windje, luid zingende vogels overal om me heen, toen wist ik ineens waar deze dinsdag meditatie over zou gaan: wat wil je (nog) bereiken? Ik word dit jaar 40 en ik vraag mezelf dit soms  af (zou Maxima dat ook gedaan hebben?).
Het is natuurlijk een vraag die nuttig is zo nu en dan te stellen, onafhankelijk van leeftijd of wat dan ook. Het is af en toe goed om een kleine afstand te nemen en dan te kijken (beschouwen noemden ze het vroeger) naar je leven, je zelf, de dingen om je heen. Kijken is eigenlijk al voldoende. Oordelen, veranderen, plannen, kan natuurlijk allemaal. Maar als je met onderstaande meditatie alleen al even kijkt, heb je jezelf weer een gunst bewezen.
Met deze meditatie richt je je op je zitvlak, helemaal onder aan je ruggengraat zit een gebied waar je basis zit. Je basis waaruit je veiligheid en structuur creëert om hier te zijn. Maar ook om (wanneer je dat wenst) nieuwe plannen en dromen te maken. Vanuit deze plek kan je je verankeren in de aarde. Puur anatomisch: tussen je geslachtsdeel en je anus bevindt zich het perineum gebied, wanneer je wilt kan je je in de meditatie specifiek hierop richten (en als je wilt op een inademing de spieren hier aanspannen, uitademing ontspannen). En voor anderen: dit is het gebied van de eerste chakra.
Ga zitten in een ontspannen en alerte houding. Je hebt nu al een aantal weken gemediteerd, probeer je lichaam in een positie te brengen waarin je de gehele meditatie stil kunt blijven zitten. Zet je beide voeten op de grond, kantel je bekken iets en bouw je ruggengraat recht op. Je kin iets naar de borst, kruin iets uitgestrekt, schouders laag. Haal rustig en bewust een aantal keer adem, je buik bolt iets op bij inademing en valt wat terug bij uitademing. Op de uitademing laat je spanning in je lichaam los. Focus je dan even op je hoofd, je gedachten en alle drukte die daar is. Neem bewust het besluit om tijdens de meditatie rust en ruimte in je hoofd te hebben. Alle gedachten en emoties laat je rustig wegdrijven op een uitademing. Ook als er tijdens je meditatie nieuwe komen.
Stel je dan voor dat je inademt en je een spoort trekt vanuit je schouders, langs je wervelkolom, naar beneden toe naar je zitvlak. Op de uitademing laat je dit gebied breder worden, zwaarder, alsof je het dieper in de aarde (je stoel) kan laten zakken. Blijf dit de gehele meditatie in aandacht doen. Je kan je onder aan je ruggengraat (in het perineum gebied) een rode kubus voorstellen. Op elke uitademing verintensiveer je de kleur en vorm van deze rode kubus.
Creëer dan een gevoel van veiligheid, structuur, balans, vanuit dit gebied. Realiseer je dat het jouw recht is om je veilig, verankerd te voelen. Dit is jouw basis, je mag hier zijn. En wanneer je een droom hebt, iets wilt bereiken, geef daar dan op dit moment, vanuit deze plek ruimte aan.
Besluit de meditatie door op een inademing het gebied waarop je gefocust bent geweest, helemaal in het licht te zetten. Verspreidt dit licht na een aantal ademhalingen door je gehele lichaam, de ruimte om je heen en ook daarbuiten.
Sluit af met een positief en evenwichtig gevoel.

2 opmerkingen:

  1. Een hele goede sessie! Ik ben een nogal gestresste manager bij een groot marketing bedrijf en dit helpt echt!

    BeantwoordenVerwijderen